Rozpoznawanie objawów cz.3 warzywa

Rozpoznawanie objawów – kapusta głowiasta, brukselska i pekińska, kalafior, rzodkiewka

Młode rośliny

  • Zahamowanie rozwoju i zamieranie młodych roślin – zgorzel siewek;

Korzenie, szyjka korzeniowa

  • W zgrubieniu rzodkiewki i w rejonie szyjki korzeniowej białe, beznogie larwy – śmietka kapuściana;
  • Okrągłe galasy u nasady rośliny – chowacz galasówek;
  • Palczaste narośle na korzeniach – kiła kapusty;

Łodyga

  • Liczne nieregularne wyrośla – oddziaływanie herbicydów;
  • Tunele wyżarte wewnątrz łodygi przez beznogie larwy – drążyny;

Liście

  • Nieregularne plamy, miny na liściach rzodkiewki – larwy pchełki smużkowanej;
  • Drobne otwory w liściach rzodkiewki – pchełki ziemne;
  • Skórka zeskrobana, w liściach wyraźne okienka – gąsienice tantnisia krzyżowiaczka;
  • Skórka zeskrobina w górnej części liścia – pchełki ziemne;
  • Niewielkie skorkowacenia na powierzchni liści – wciornastki;
  • Pofalowanie i zaróżowienie brzegów liści – mszyca kapuściana;
  • Zwężenie blaszki liściowej – niedobór manganu;
  • Tkanka liści całkowicie wyjedzona pomiędzy nerwami – gąsienice bielinka kapustnika;
  • W liściach okrągławe otwory – gąsienice bielinka rzepnika, piętnówki kapustnicy;
  • W liściach kapusty pekińskiej nieregularne otwory – gnatarz rzepakowiec;
  • Regularne koncentryczne plamy średnicy około 10 mm – czerń krzyżowych;
  • Żółte plamy na górnej stronie liści, szary nalot na dolnej – mączniak rzekomy krzyżowych;

Główki i róże

  • Otwory do wnętrza główki lub róży kalafiora – gąsienice piętnówki kapustnicy, bielinka rzepnika;
  • W główkach kapusty brukselskiej niewielkie beznogie larwy – śmietka kapuściana;
  • Na zewnętrznych liściach główek kapusty brukselskiej nieregularne otwory oraz śluz – ślimaki;

Objawy – cebula, por, czosnek, szczypiorek

Liście

  • W szczypiorze cebuli i liściach czosnku podłużne otwory – poskrzypka cebulowa;
  • Na powierzchni szczypioru widoczne podłużne białe smugi – uszkodzenia przez grad;
  • Na liściach pora i cebuli drobne białe plamki – wciornastki;
  • Szczypior nienaturalnie powyginany, rośliny zahamowane we wzroście – niszczyk zjadliwy;
  • Szczypior żółknie, na powierzchni liści szary nalot – mączniak rzekomy cebuli;

Dolna część cebuli i pora

  • Siewki cebuli żółkną i w ich podstawie biała larwa – śmietka cebulanka;
  • Wewnątrz dolnej białej części pora brązowe tunele i szkliste, białe larwy – miniarka porówka;
  • Cebula gnije od szynki, na powierzchni brunatnoszary nalot – zgnilizna szyjki cebuli;

Objawy – marchew, pietruszka, seler, burak ćwikłowy, koper, szpinak

Korzenie

  • Korzenie marchwi palczasto rozwidlone – uszkodzenie mechaniczne lub we wczesnej fazie przez połyśnicę marchwiankę albo uprawa marchwi bezpośrednio na oborniku;
  • Korzenie marchwi palczasta rozwidlone, dużo drobnych korzeni i guzowatych narośli- guzak północny;
  • Na korzeniach marchwi widoczne krótsze i dłuższe sczerniałe tunele – połyśnica marchwianka;
  • Wokół wykopywanych korzeni marchwi biały woskowy puch – bawełnica topolowo-marchwiana;
  • W polu lub w trakcie przechowywania korzene marchwi pokrywa biały puszysty nalot – zgnilizna twardzikowa;
  • Korzenie marchwi, pietruszki i selera częściowo zjedzone, pozostaje wyżarta „kapsuła” – gryzonie;

Liście

  • Liście marchwi nienaturalnie skędzierzawione – golanica zielonka, mszyca marchwiana ondulująca;
  • Liście kopru silnie powyginane – mszyca wierzbowo-baldaszkowa;
  • Na liściach marchwi drobne brązowe plamki, liście z czasem żółkną i zasychają – alternarioza naci marchwi;
  • Na liściach selera białoszare plamy – septorioza selera;
  • Na liściach buraka białe plamki otoczone wiśniową obwódką – chwościk buraka;
  • Na liściach buraka i szpinaku duże, jasne, rozmyte plamy – śmietka ćwiklanka i śmietka burakowa;
  • Liście buraka i szpinaku silnie powyginane – mszyca burakowa;

Objawy – pomidor, papryka, oberżyna, ziemniak wczesny i ogórek, dynia, kabaczek, melon, szparag

Całe rośliny

  • Żółta mozaika liści, paprociowatość, nitkowatość liści, karłowacenie całych roślin pomidora – wirus mozaiki pomidora, mozaiki X ziemniaka, mozaiki ogórka na pomidorze;
  • Pomidor więdnie poczynając od dolnych liści, cała roślina zasycha i zamiera – fuzaryjne więdnięcie pomidora;

Liście

  • Na liściach szarawe, z czasem brunatniejący plamy, obejmujące całą blaszkę liściową – zaraza ziemniaka;
  • Na liściach pomidora ciemnobrunatne plamy z koncentrycznymi pierścieniami – alternarioza pomidora;
  • Na liściach pomidora kilkumilimetrowe brunatne plamki z rozjaśnionymi środkiem, otoczone ciemną obwódką – septorioza pomidora;
  • Na liściach ogórka i innych dyniowatych początkowo żółte, z czasem brunatniejące, kanciaste plamy – bakteryjna kanciasta plamistość ogórka;
  • Na liściach żółte, kanciaste rozjaśnienia, po pewnym czasie brunatniejące, liście zasychają – mączniak rzekomy dyniowatych;
  • Na liściach melona ciemne plamy z jaśniejszym środkiem i koncentrycznymi pierścieniami w ich obrębie – alternarioza dyniowatych
  • Na liściach warzyw dyniowatych ciemne plamy, około 1 cm, otoczone jasną obwódką – parch dyniowatych;
  • W wierzchołkowych liściach ogórka nieregularne, drobne otworki, wierzchołki zdeformowane – zmieniki;
  • Liście gwałtownie żółkną, po spodniej stronie liści ogórka drobne, czarne lub brudnożółte owady – mszyca ogórkowa;
  • Liście szparaga objadane przez kolorowe chrząszcze i ciemne larwy – poskrzypka szparagowa i dwunastokropkowa;
  • Liście pomidora, oberżyny i ziemniaka częściowo lub całkowicie zjedzone przez żółtopomarańczowe larwy – stonka ziemniaczana;

Łodygi

  • Wnętrze łodyg, kiełków i liścieni ogórka wyjedzone przez białe, beznogie larwy – śmietka kiełkówka;
  • Podstawa łodygi pomidora i papryki sczerniała i przewężona – zgorzel podstawy łodygi i brunatna zgnilizna owoców pomidora;
  • Pędy szparaga pastorałowato wygięte, wewnątrz białe larwy powodujące robaczywienie – trzep szparaga;

Owoce

  • W zagłębieniu szypułkowym pomidora duża, brunatna plama, stopniowo powiększająca się – zgorzel podstawy łodygi i brunatna zgnilizna pomidora;
  • W wierzchołkowej części pomidora sucha, czarna plama – sucha zgnilizna wierzchołkowa pomidora;
  • W różnych częściach owoców pomidora i papryki duże, wyraźnie zaznaczone plamy ze skórzastą skórką – alternarioza pomidora;
  • Na owocach pomidora duże, brunatne z rozmytymi brzegami, nieregularne plamy sięgające w głąb miąższu – zaraza ziemniaka;
  • Na owocach ogórka i innych warzyw dyniowatych brunatne, wgłębione plamy z jaśniejszą obwódką – parch dyniowatych;

Objawy – fasola, bób, groch

Wschodzące rośliny, liścienie

  • W liściach wąskie tunele, stożek wzrostu sczerniały, wewnątrz części podliścieniowej biała, beznoga larwa – śmietka kiełkówka;

Liście

  • Wzdłuż brzegu blaszki liściowej wygryzione zatokowe otwory – oprzędzik pręgowany i inne oprzędziki;
  • Po spodniej stronie liści grochu małe, zielonkawe, niewielkie owady – mszyca grochowa;
  • W górnej części roślin bobu kolonie małych, czarnych owadów – mszyca burakowa;
  • Jasnobrunatne, wzniesione, pylące skupienia zarodników na liściach i łodygach grochu i bobu – rdza grochu;
  • Na liściach i strąkach grochu białoszary nalot grzybni – mączniak prawdziwy grochu;
  • Na liściach grochu brunatne plamy z ciemniejszą obwódką, na stronkach podobne, zagłębione plamy – askochytoza grochu;
  • Po obu stronach liści bobu ciemnobrązowe plamy – czekoladowa plamistość bobu;
  • Na liściach fasoli kanciaste plamy, po pewnym czasie brunatniejące – bakterioza obwódkowa fasoli;

Strąki i nasiona

  • Na strąkach fasoli czerwonobrunatne plamy z ciemną obwódką – antraknoza fasoli;
  • Na strąkach grochu brunatne, wgłębione plamy z ciemniejszą obwódką – askochytoza grochu;
  • W strąkach grochu żółtozielone gąsienice uszkadzające nasiona od zewnątrz – pachówka strąkóweczka;
  • W nasionach grochu, bobu i fasoli okrągłe otwory – strąkowiec grochowy, bobowy i fasolowy;

Objawy – warzywa pod osłonami (pomidor, papryka, ogórek, sałata)

Całe rośliny

  • Więdnięcie liści pomidora, pojedynczych lub tylko z jednej strony rośliny – rak bakteryjny pomidora;
  • Na liściach pomidora biały mączysty nalot – mączniak prawdziwy pomidora;
  • Na liściach i łodygach ogórka biały mączysty nalot – mączniak prawdziwy dyniowatych;
  • Na liściach pomidora początkowo żółte, potem brunatne plamy 1-2 cm – brunatna plamistość liści pomidora;
  • Na liściach sałaty początkowo jasne, potem ciemniejące plamy, na dolnej stronie liści obfity szary nalot –  mączniak rzekomy sałaty;
  • Na łodygach pomidora, papryki i sałaty mokre plamy gnilne pokryte obfitym, białym nalotem – zgnilizna twardzikowa;
  • Na liściach i łodygach różnych roślin brunatne plamy pokryte gęstym, szarym nalotem – szara pleśń;
  • Na liściach różnych roślin drobne, żółte plamki – przędziorek chmielowiec i inne przędziorki;
  • Na liściach i owocach drobne srebrzyste plamki i skorkowacenia, na ogórkach niewielkie, żółte, kanciaste plamy – wciornastek tytoniowiec i inne gatunki;
  • Na dolnej stronie liści różnych roślin śnieżnobiałe owady, około 1 mm długości i ich płaskie larwy – mączlik szklarniowy;
  • Na liściach i kwiatach różnych roślin kolonie najczęściej zielonkawych lub żółtawych drobnych owadów – mszyca brzoskwiniowa i inne mszyce;
  • Na liściach różnych roślin białe, wąskie, wężowate miny – miniarka ciepłolubka i inne gatunki;
Źródła:
Kazimierz Wiech „Ochrona roślin na działkach”
 Zdjęcie: Pixabay
Instagram SpisBlog
Facebook