Terminarz zabiegów cz.3 warzywa

Całoroczny terminarz zabiegów ogrodniczych dla warzyw

Część trzecia terminarza zabiegów, tym razem dla warzyw. Przypominam: w kalendarium mamy wszystkie prace jakie wykonujemy w danym miesiącu, tutaj – prace w poszczególnych miesiącach, ale dotyczące wyłącznie warzywnika.

Aby ułatwić korzystanie z terminarza poszczególne grupy informacji zostały zaznaczone kolorami:

  • siew nasion
  • wysadzanie rozsady, sadzenie
  • nawożenie
  • zabiegi ekologicznej ochrony roślin
  • terminy oprysków chemicznych
  • inne zabiegi

Styczeń:

  • Zbieramy jarmuż, roszponkę odporną na niskie temperatury, pory, a do połowy miesiąca kapustę brukselską;
  • Podobnie jak w przypadku nasion, regularnie kontrolujemy zbiory, usuwając gnijące i chore; przechowywane w odpowiedniej temperaturze (ok 4 st) i wilgotności pozwoli nam długo cieszyć się plonami;
  • To dobry moment na zaplanowanie jakie warzywa chcemy uprawiać w kolejnym sezonie; przy planowaniu trzeba wziąć pod uwagę, co rosło w danym miejscu w poprzednim sezonie, kiedy ziemia była nawożona obornikiem, jakie wymagania glebowe mają poszczególne rośliny oraz jak oddziałują na siebie nawzajem; pozwoli to zaoszczędzić czas i uniknąć błędów w uprawie;
  • Możemy wysiać już na rozsadę paprykę i pomidory, wymagają one jednak dodatkowego doświetlania;

Luty:

  • Wysiewamy na rozsadę sałatę gruntową, endywię, kapustę białą, kalarepę, pora, selera włoskiego, koper włoski, paprykę, ogórka szklarniowego, poziomkę, arbuza.
  • Pod koniec miesiąca wysiewamy w tunelach rzodkiewkę i cebulę dymkę, a jeśli pogoda na to pozwala wprost do gruntu wysiewamy marchew wczesną i średniowczesną; zasiewy okrywamy folią lub włókniną;
  • Przygotowujemy inspekty i tunele – usuwamy pozostałości po zeszłorocznych uprawach, przekopujemy ziemię i ponownie zabezpieczamy ją przed przymrozkami;
  • Regularnie sprawdzamy stan przechowywanych warzyw i owoców, porażone przez choroby usuwamy;

Marzec:

  • Na początku miesiąca wysiewamy na rozsadę kapustę głowiastą białą i pekińską, kalarepę, kalafiora, karczochy, pory, oregano, do skrzynki nasiona arbuza na rozsadę; wprost do gruntu, jeśli pogoda na to pozwoli, siejemy nasiona bobu który kiełkuje już w temp. 3-4 st. C;
  • Wysiewamy na wybrane miejsca nawozy zielone; należy je przekopać w maju;
  • W drugim tygodniu miesiąca wysiewamy na rozsadę wczesne odmiany sałaty masłowej i kruchej, kalarepę, szpinak nowozelandzki, karczochy, kalafiory, pory, kapustę głowiastą białą i pekińską;
  • Nie zapominajmy o przerywaniu wschodów!
  • W połowie miesiąca wysiewamy na rozsadę seler korzeniowy, a wprost do gruntu rzodkiewkę, cebulę, marchew, pietruszkę korzeniową, bób, groch łuskowy;
  • Pod koniec miesiąca wysiewamy wprost do gruntu koper, szpinak i pietruszkę naciową, a na rozsadnik zioła, pomidory gruntowe, dynię i oberżynę;
  • Przygotowujemy inspekty na wiosenne zasiewy: usuwamy stare rośliny i chwasty, rozkładamy kompost i przekopujemy glebę; w ciepłe dni możemy inspekty wietrzyć;
  • Przy sprzyjającej pogodzie wegetację rozpoczynają warzywa wieloletnie; oczyszczamy je z zeschniętych pędów i liści oraz nawozimy nawozami organicznymi albo wieloskładnikowymi;
  • W połowie miesiąca przygotowujemy glebę na rozsadnikach – przekopujemy glebę z kompostem, obornikiem lub torfem na głębokość kilkunastu centymetrów;
  • W drugiej połowie miesiąca sadzimy czosnek jary i chrzan;

Kwiecień:

  • Już na początku miesiąca jeśli pogoda na to pozwoli możemy wysiać do gruntu pietruszkę naciową, pory, szpinak i koper; wysadzamy rozsadę porów, kalarepy i sałaty gruntowej;
  • Nasiona niektórych gatunków wysiane do gruntu kiełkują długo i nierównomiernie; aby przyspieszyć ten proces można namoczyć nasiona ogórka pietruszki czy marchwi w ciepłej wodzie (25-30 st. C) na 24 godziny; namoczone nasiona możemy przenieść do pojemników z wilgotną ligniną i poczekać, aż wypuszczą kiełki; podkiełkowane nasiona są delikatne, więc wysiewamy je ostrożnie;W połowie miesiąca siejemy wprost do gruntu bób, groch cukrowy i łuskowy, słonecznik, kminek, szpinak, kolendrę, ogórecznika, trybułę i cząber;
  • W drugiej połowie miesiąca wysiewamy do gruntu marchew, pietruszkę, rzodkiew, a także sadzimy ziemniaki i cebulę dymkę;
  • Pod koniec miesiąca na rozsadniku wysiewamy brokuły i późną odmianę kapusty; pod osłonami patisony, a wprost do ziemi kolendrę;
  • Jeśli jest ciepło w połowie miesiąca można wystawić na zewnątrz rozsadę i sadzonki dla zahartowania;
  • W pierwszej połowie miesiąca zasilamy pogłównie i spulchniamy ziemię wokół warzyw wieloletnich: rabarbaru, szczawiu czy cebuli siedmiolatki;
  • Rozpoczynamy systematyczne odchwaszczanie warzywnika; chwasty podczas wiosennej, ciepłej i wilgotniej pogody pojawiają się co kilka dni;
  • W kwietniu wykonujemy opryski:
    • wszystkie gatunki – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza – w przypadku pojawienia się objawów choroby grzybowej opryskujemy rośliny Rovral Aquaflo 500 SC;
    • wszystkie gatunki – ślimaki – Substral Ślimakol;
    • bób – strąkowiec bobowy, śmietki – Mospilan 20 SP;
    • burak ćwikłowy – pchełka burakowa, drobnica burakowa – Mospilan 20 SP;
    • burak ćwikłowy – chwościk buraka – Dithane NeoTec 75 WG, Topsin M 500 SC;
    • cebula, szalotka, por – zgnilizna szyjki cebuli, szara pleśń – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • cebula, szalotka, por – śmietka cebulanka – wywieszamy żółte tablice lepowe; Mospilan 20 SP;
    • cebula, szalotka, por – wgryzka szczypiorka, chowacz szczypiorak – Mospilan 20 SP, Bulldock 025 EC;
    • cebula, szalotka, por – fuzaryjne różowienie korzeni – Polyversum WP;
    • kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, kalarepa – mączliki, mszyce – Movento 100 SC;
    • kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, kalarepa – śmietka kapuściana – wykładać po posadzeniu pułapkę zapachową na śmietkę kapuścianą, w razie potrzeby rośliny opryskać Karate Zeon 050 CS lub Proteus 110 OD;
    • koper – zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, rizoktonioza – Signum 33 WG;
    • ogórek – choroby odglebowe, czarna zgnilizna zawiązków i pędów – Prestop WP, środek biologiczny, opryskiwać podczas produkcji rozsady;
    • sałata – zgnilizna twardzikowa, mączniak rzekomy sałaty – Scorpion 325 SC;
    • seler – alternarioza, mączniak prawdziwy, zgnilizna twardzikowa, septorioza selera – Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC;

Maj:

  • W pierwszych dniach miesiąca możemy wysiać do gruntu rukolę, koper, szpinak, pory, cząber i trybulę; wysadzamy rozsadę pora i sałaty gruntowej kruchej; przed wysadzeniem hartujemy rozsadę; pamiętajmy o przerwaniu wschodów;
  • W połowie miesiąca wysadzamy rozsadę porów, szczypiorku i siedmiolatki; dosiewamy też koper i wysadzamy rozsadę sałaty i boćwiny na ciągły zbiór; siejemy fasolę szparagową i na suche ziarno;
  • Tuż po zimnych ogrodnikach wysiewamy do gruntu kukurydzę, ogórki, patisony, cukinię, kabaczki, dynię, słonecznik i kminek;
  • W połowie miesiąca sadzimy do gruntu rozsadę selera korzeniowego i siejemy buraki ćwikłowe, pietruszkę korzeniową, rzodkiew białą i marchew na jesienny zbiór;
  • W drugiej połowie miesiąca przerywamy siewki buraka ćwikłowego, marchwi, pietruszki, pasternaka, ogórków, cykorii i sianej do gruntu sałaty;
  • Wysadzamy do gruntu sadzonki pomidorów; przed sadzeniem ziemię na rabacie zasilamy kompostem (dawka 3-4 kg/m2) i mączką rogową (80g/m2); młode rośliny podlewamy regularnie, aby ziemia była stale wilgotna, ale tak, aby nie moczyć liści;
  • Pod koniec miesiąca możemy wysadzać rozsady większości warzyw i ziół, np. majeranku, bazylii, szałwii lekarskiej, kalafiorów, brokułów, karczochów, kapusty i sałaty;
  • Wietrzymy tunele i szklarnie aby nie przegrzewać upraw;
  • Pod koniec miesiąca zbieramy plony z siewu ozimego i warzywa wieloletnie, takie jak szparagi, rabarbar czy szczaw;
  • W maju wykonujemy opryski:
    • wszystkie gatunki – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza – w przypadku pojawienia się objawów choroby grzybowej opryskujemy rośliny Rovral Aquaflo 500 SC;
    • wszystkie gatunki – mszyce, przędziorki, ograniczenie liczebności wciornastków i mączlika szklarniowego – preparaty działające mechanicznie – Siltac EC, Empular 940 EC;
    • bób, groch – strąkowiec bobowy, śmietki – Mospilan 20 SP – opryskujemy w okresie kwitnienia;
    • burak ćwikłowy – pchełka burakowa, drobnica burakowa – Mospilan 20 SP;
    • burak ćwikłowy – chwościk buraka – Dithane NeoTec 75 WG, Topsin M 500 SC;
    • cebula, szalotka, czosnek – zgnilizna szyjki cebuli, szara pleśń – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • cebula, szalotka, czosnek – śmietka cebulanka – wywieszamy żółte tablice lepowe; Karate Zeon 050 CS, Mospilan 20 SP, Patriot 100 EC;
    • cebula, szalotka, czosnek – mączniak rzekomy – Amistar 250 SC, Curzate M 72,5 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Rywal 72 WP, Mirador 250 SC, Signum 33 WG;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – wciornastki – Mospilan 20 SP + Slippa, preparaty działające mechanicznie – Siltac EC, Empular 940 EC;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – zmieniki – Mospilan 20 SP;
    • fasola – strąkowiec fasolowy, śmietki, zmieniki – Mospilan 20 SP
    • fasola – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • fasola – bakterioza obwódkowa fasoli – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC;
    • kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, kalarepa – mączliki, mszyce – Movento 100 SC;
    • kalafior, brokuł, kapusta, jarmuż, kalarepa – śmietka kapuściana – wykładać po posadzeniu pułapkę zapachową na śmietkę kapuścianą, w razie potrzeby rośliny opryskać Karate Zeon 050 CS lub Proteus 110 OD;
    • koper – zgnilizna twardzikowa, szara pleśń, rizoktonioza – Signum 33 WG;
    • marchew – połyśnica marchwianka, bawełnica topolowo-marchwiana – wywieszamy żółte tablice lepowe; Proteus 110 OD, Patriot 100 EC;
    • ogórek – choroby odglebowe, czarna zgnilizna zawiązków i pędów – Prestop WP, środek biologiczny, opryskiwać podczas produkcji rozsady;
    • por – wgryzka szczypiorka, chowacz szczypiorak – Mospilan 20 SP, Bulldock 025 EC;
    • sałata – zgnilizna twardzikowa, mączniak rzekomy sałaty – Scorpion 325 SC;
    • seler – septorioza selera – Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC, Mirador 250 SC;
    • seler – zgnilizna twardzikowa – Scorpion 325 SC;

Czerwiec:

  • Na początku miesiąca obficie podlewamy i zasilamy warzywa; do 10 czerwca możemy wysiewać nasiona warzyw o wyższych wymaganiach termicznych m.on. fasolę karłową, dynie, patisony i ogórka;
  • Do połowy miesiąca możemy jeszcze sadzić warzywa (pomidory, paprykę, ogórki, kalarepę, brokuły, brukselkę);
  • W pierwszej połowie miesiąca uszczykujemy wilki z pomidorów; dosiewamy buraki ćwikłowe, marchew i rzodkiew na późny jesienny zbiór; podlewamy i zasilamy warzywa korzeniowe i cebulowe;
  • W drugiej połowie miesiąca wysiewamy na rozsadę jarmuż i cykorię sałatową; dosiewamy koper, bazylię cząber i rzeżuchę; na pustych zagonach wysiewamy pietruszkę i facelię na zielony nawóz;
  • Po wytworzeniu przez bób 4-6 strąków uszczykujemy mu stożek wzrostu; ten zabieg może ograniczyć występowanie mszycy;
  • Możemy przyciąć ogórki nad 4-5 liściem pędu głównego; dzięki temu roślina będzie tworzyć więcej pędów bocznych, na których wyrosną kwiaty żeńskie, a później owoce;
  • Przywiązujemy pomidory do podpór i uszczykujemy wilki; kontrolujemy temperaturę i wilgotność pod osłonami, w razie potrzeby wietrzymy je, by nie przegrzewać upraw;
  • Pod koniec miesiąca porządkujemy rabaty po zbiorach wczesnych warzyw; przygotowujemy glebę do wysiania poplonu: kalafiora, kalarepy, sałaty czy roślin na zielony nawóz;
  • W czerwcu wykonujemy opryski:
    • wszystkie gatunki – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza – w przypadku pojawienia się objawów choroby grzybowej opryskujemy rośliny Rovral Aquaflo 500 SC;
    • wszystkie gatunki – mszyce, przędziorki, ograniczenie liczebności wciornastków i mączlika szklarniowego – preparaty działające mechanicznie – Siltac EC, Empular 940 EC;
    • bób – strąkowiec bobowy, śmietki – Mospilan 20 SP – opryskujemy w okresie kwitnienia;
    • bób – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Switch 62,5 WG, Rovral Aquaflo 500 SC;
    • brokuł, kalafior, kapusta – czerń krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych – Scorpion 325 SC;
    • fasola, groch na zielone nasiona – strąkowiec fasolowy, zmieniki – Mospilan 20 SP;
    • fasola, groch na zielone nasiona – askochytoza, mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC;
    • fasola, groch na zielone nasiona – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • fasola, groch na zielone nasiona – bakterioza obwódkowa fasoli – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC;
    • groch – pachówka strąkóweczka – Dipel WG, środek biologiczny; Bulldock 025 EC;
    • groch – zgorzelowa plamistość – Switch 62,5 WG;
    • ogórek – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • ogórek – bakteryjna kanciasta plamistość – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC, Curzate Cu 49,5 WP;
    • ogórek – mączniak rzekomy – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Polyversum WP + Protektor, Curzate Cu 49,5 WP, Miedzian 50 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Rywal 72 WP, Mildex 71,1 WG;
    • ogórek – mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC, Topas 100 EC;
    • ogórek – parch dyniowatych – Scorpion 325 SC, Dithane NeoTec 75 WG;
    • ogórek – antraktoza – Dithane NeoTec 75 WG;
    • pomidor – skoczogonki – Mospilan 20 SP;
    • pomidor – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • pomidor – stonka ziemniaczana – Decis Mega 50 EW, Patriot 100 EC;
    • pomidor – bakteriozy – Curzate Cu 49,5 WP, Miedzian 50 WP;
    • pomidor – mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści – Scorpion 325 SC;
    • pomidor – alternarioza, zaraza ziemniaka – Curzate Cu 49,5 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Signum 33 WG;
    • pomidor – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • ziemniak – larwy stonki ziemniaczanej – SpinTor 240 SC, Karate Zeon 050 SC;
    • ziemniak – zaraza ziemniaka – Curzate Cu 49,5 WP;

Lipiec:

  • Pamiętajmy o podlewaniu upraw; dużo wody potrzebują warzywa korzeniowe, kapustne i dyniowate, a także fasola i pomidory; po ich podlaniu spulchniamy ziemię;
  • Na początku miesiąca wysiewamy fasolę szparagową karłową żółto- i zielonostrąkową na późnojesienny zbór; dzięki temu rośliny będą bardzo plenne oraz odporne na choroby i szkodniki; możemy wysiewać również rzepę jadalną i rzodkiew oraz dosiać buraka ćwikłowego i pietruszkę;
  • Wysadzamy na rozsadę jarmuż, endywię, brukselkę, rozmaryn i sałatę; na rozsadniku możemy posiać kapustę pekińską, lubczyk, trybułę, tymianek oraz dosiać szpinak i koper;
  • Obficie podlewamy i nawozimy pomidory które potrzebują teraz dużo azotu i potasu; usuwamy pędy boczne i sukcesywnie przywiązujemy rośliny do podpór;
  • Obrywamy niektóre zawiązki roślin dyniowatych; owoce pozostawione na roślinie będą większe i smaczniejsze;
  • W połowie miesiąca nawozimy zioła przyprawowe takie jak mięta, kocimiętka, bazylia, cząber, oregano czy majeranek; dzięki temu pod koniec sierpnia możliwy będzie drugi zbiór;
  • Porządkujemy rabaty opustoszałe po zbiorach; lekko spulchniamy ziemię i wysiewamy roszponkę na poplon lub peluszkę i facelię na zielony nawóz;
  • W lipcu wykonujemy opryski:
    • wszystkie gatunki – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza – w przypadku pojawienia się objawów choroby grzybowej opryskujemy rośliny Rovral Aquaflo 500 SC;
    • wszystkie gatunki – mszyce, przędziorki, ograniczenie liczebności wciornastków i mączlika szklarniowego – preparaty działające mechanicznie – Siltac EC, Empular 940 EC;
    • burak ćwikłowy – rdza, brunatna plamistość liści – Topsin M 500 SC;
    • cebula, por – wciornastek tytoniowiec – SpinTor 240 SC;
    • cebula, por – alternarioza roślin cebulowych, rdza pora – Scorpion 325 SC;
    • cebula, por – mączniak rzekomy – Amistar 250 SC, Curzate Cu 49,5 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Rywal 72 WP, Mirador 250 SC, Signum 33 WG;
    • brokuł, kalafior, kapusta – czerń krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC;
    • brokuł, kalafior, kapusta – mączniak rzekomy – Amistar Opti 480 SC;
    • brokuł, kalafior, kapusta – gąsienice bielinka rzepnika, bielinka kapustnika, piętnówki kapustnicy, tantnisia krzyżowiaczka – z końcem lipca wykładamy zestaw standardowy z z pułapką kominową na piętnówkę kapustnicę, aby monitorować szkodnika; zwalczamy: Dipel WG, SpinTor 240 SC, Proteus 110 OD;
    • brokuł, kalafior, kapusta – szara pleśń – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • groch – gąsienice pachówki strąkóweczki – Dipel WG;
    • groch – strąkowiec bobowy – Proteus 110 OD;
    • fasola – strąkowiec fasolowy, zmieniki – Mospilan 20 SP;
    • fasola – askochytoza, mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC;
    • fasola – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • fasola – antraktoza – Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Switch 62,5 WG, Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC;
    • marchew – połyśnica marchwianka, bawełnica topolowo-marchwiana – wywieszamy żółte tablice lepowe; Proteus 110 OD, Patriot 100 EC;
    • marchew – chwościk marchwi – Dithane NeoTec 75 WG;
    • ogórek – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • ogórek – bakteryjna kanciasta plamistość – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC, Curzate Cu 49,5 WP;
    • ogórek – mączniak rzekomy – Biosept Activ – stymulator wzrostu wspomagający ochronę; Polyversum WP + Protektor, Curzate Cu 49,5 WP, Miedzian 50 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Rywal 72 WP, Mildex 71,1 WG;
    • ogórek – mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC, Topas 100 EC;
    • ogórek – parch dyniowatych – Scorpion 325 SC, Dithane NeoTec 75 WG;
    • ogórek – antraktoza – Dithane NeoTec 75 WG;
    • papryka – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • papryka – mączniak prawdziwy, alternarioza, brunatna plamistość liści, zaraza ziemniaka – Scorpion 325 SC;
    • pomidor – skoczogonki – Mospilan 20 SP;
    • pomidor – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • pomidor – stonka ziemniaczana – Decis Mega 50 EW, Patriot 100 EC;
    • pomidor – bakteriozy – Curzate Cu 49,5 WP, Miedzian 50 WP;
    • mączniak prawdziwy, brunatna plamistość liści – Scorpion 325 SC;
    • pomidor – alternarioza, zaraza ziemniaka – Curzate Cu 49,5 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Signum 33 WG;
    • pomidor – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Rovral Aquaflo 500 SC;
    • ziemniak – larwy stonki ziemniaczanej – SpinTor 240 SC, Karate Zeon 050 SC;

Sierpień:

  • W pierwszych dniach miesiąca wysiewamy szpinak, sałatę masłową, endywię, koper, kapustę pekińską i trybułę; wysadzamy rozsadę sałaty i jarmużu na późnojesienny zbiór;
  • Na początku miesiąca ostatni raz zasilamy karpy szparagów i rabarbaru;
  • Na początku miesiąca zasilamy warzywa, najlepiej nawozami organicznymi oraz obficie podlewamy;
  • Warzywa z objawami zgnilizn trzeba systematycznie usuwać z grządek; powinno się je wyrzucać i nie przeznaczać na kompost, ponieważ groźne patogeny powodujące gnicie roślin przetrwają w kompostowniku;
  • Po zbiorach wczesnych i letnich odmian warzyw glebę lekko wzruszamy i wysiewamy poplon: łubin, żyto, peluszkę, gorczycę lub facelię;
  • Pamiętajmy o usuwaniu kwiatostanów szczypioru, rabarbaru i szczawiu;
  • Przeprowadzamy zabiegi pielęgnacyjne warzyw dyniowatych: cukinii, kabaczków i dyni; owoce należy podnieść i umieścić pod nimi np. kawałek folii, czarnej agrowłókniny czy plandeki, tak, aby nie miały kontaktu z ziemią; zapobiegnie to gniciu lub uszkodzeniu miąższu; jeżeli owoce znajdują się w cieniu licznych, dużych liści, warto je nieco prześwietlić;
  • Okopujemy warzywa okopowe i spulchniamy ziemię na rabatach; wycinamy pomidorom wszystkie pędy powyżej czwartego lub piątego kwiatostanu; uszczykujemy wierzchołki pędów dyniowatych;
  • Wysadzamy do gruntu na późny zbiór jesienny rozsadę kalarepy, endywii, kopru włoskiego i sałaty; wysiewamy nasiona roszponki oraz dzielimy starsze siedmiolatki;
  • W połowie miesiąca wysiewamy rzodkiew, rzepę jadalną i rzodkiewkę na jesienny zbiór do ziemi próchnicznej i dostatecznie wilgotnej; dzięki temu będzie bardziej soczysta i smaczna;
  • Pod koniec miesiąca wysiewamy szpinak, roszponkę i koper oraz wysadzamy rozsadę sałaty gruntowej kruchej na zbiór późnojesienny;
  • W sierpniu wykonujemy opryski:
    • wszystkie gatunki – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza – w przypadku pojawienia się objawów choroby grzybowej opryskujemy rośliny Rovral Aquaflo 500 SC;
    • wszystkie gatunki – mszyce, przędziorki, ograniczenie liczebności wciornastków i mączlika szklarniowego – preparaty działające mechanicznie – Siltac EC, Empular 940 EC;
    • brokuł, kalafior, kapusta – czerń krzyżowych, plamistość pierścieniowa liści, bielik krzyżowych, mączniak prawdziwy – Scorpion 325 SC;
    • brokuł, kalafior, kapusta – mączniak rzekomy – Amistar Opti 480 SC;
    • burak ćwikłowy – rdza, brunatna plamistość liści – Topsin M 500 SC;
    • cebula, por – wciornastek tytoniowiec – SpinTor 240 SC, Karate Zeon 050 CS, Mospilan 20 SP, Patriot 100 EC;
    • cebula, por – alternarioza roślin cebulowych, rdza pora – Scorpion 325 SC;
    • cebula, por – antraktoza – Dithane NeoTec 75 WG;
    • cebula, por – mączniak rzekomy – Amistar 250 SC, Curzate Cu 49,5 WP, Dithane NeoTec 75 WG, Rywal 72 WP, Mirador 250 SC, Signum 33 WG;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – mączniak rzekomy, antraktoza, parch – Dithane NeoTec 75 WG;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Rovral Aquaflo 500 SC, Switch 62,5 WG;
    • fasola – słonecznica orężówka – Affirm 095 SG;
    • fasola – antraktoza – Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Switch 62,5 WG, Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 SC;
    • marchew – mączniak prawdziwy roślin baldaszkowatych, czarna zgnilizna marchwi, alternarioza naci marchwi – Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC, Mirador 250 SC;
    • ogórek – takie same jak w lipcu;
    • papryka –
    • papryka – mączniak prawdziwy, alternarioza, brunatna plamistość liści, zaraza ziemniaka – Scorpion 325 SC;

Wrzesień:

  • Na początku miesiąca wysiewamy do gruntu nasiona roszponki, szpinaku i mrozoodpornej sałaty kruchej na najwcześniejszy wiosenny zbiór z gruntu;
  • Wysiewamy rzodkiewkę do tuneli, inspektów lub szklarni na zbiór listopadowy;
  • Głęboko przekopujemy i nawozimy grządki pod nasadzenia szparagów i czosnku; sadzimy je pod koniec miesiąca;
  • Rozmnażamy wegetatywnie cebulę siedmiolatkę przez podział starszych kęp oraz cebulę perłową i wielopiętrową sadząc cebulki do ziemi;
  • Podczas suszy nawadniamy warzywnik, zwłaszcza późne odmiany kapusty, kalarepy, rzodkwi i marchwi, które w tym okresie intensywnie rosną;
  • Sadzimy, przesadzamy i dzielimy karpy rabarbaru, lubczyku, cząbru oraz silnych kęp szczypiorku; ogławiamy kapustę brukselską;
  • Porządkujemy opustoszałe grządki i wysiewamy rośliny na nawóz zielony do przekopania późną jesienią;
  • We wrześniu wykonujemy opryski:
    • cebula – szara pleśń (zgnilizna szyjki) – profilaktycznie opryskujemy rośliny na 4 i 2 tygodnie przed zbiorem; Amistar 250 SC, Mirador 250 SC, Switch 62,5 WG, Rovral Aquaflo 500 SC, Biosept Activ – wspomaga ochronę;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – mączniak rzekomy, antraktoza, parch – Dithane NeoTec 75 WG;
    • dynia, cukinia, kabaczek, patison – szara pleśń, zgnilizna twardzikowa – Rovral Aquaflo 500 SC, Switch 62,5 WG;
    • kapusta głowiasta i pekińska – czerń krzyżowych – Rovral Aquaflo 500 SC, Scorpion 325 SC, Amistar 250 SC, Mirador 250 SC;

Październik:

  • Zabezpieczamy wrażliwe na mróz zioła i wieloletnie warzywa korzeniowe;
  • Spinamy za pomocą taśmy lub gumki albo przykrywamy wiaderkami kępy endywii aby odciąć dopływ światła do wewnętrznych liści;
  • Na początku miesiąca zbieramy buraki, marchew, seler i pomidory; te ostatnie umieszczone w ciepłym pomieszczeniu ładnie dojrzeją;
  • Przerywamy szpinak i roszponkę z wrześniowego siewu; młodymi siewkami można uzupełnić miejsca gdzie rośliny nie wzeszły;
  • Można już posadzić do gruntu drobną, dobrze zasuszoną dymkę oraz czosnek ozimy; po pierwszych przymrozkach zagon należy przykryć łętami lub włókniną;
  • Wysiewamy do gruntu nasiona szpinaku oraz wysadzamy rozsadę sałaty zimowej; rozmnażamy również rabarbar, lubczyk czy cząber; wykopujemy i przesadzamy do doniczek kępki ziół na zimę;
  • Pod koniec miesiąca możemy posiać marchew i pietruszkę ozimą;

Listopad:

  • Na początku miesiąca wysiewamy ozimą marchew i pietruszkę korzeniową oraz sadzimy ozimy czosnek;
  • W drugiej połowie miesiąca przygotowujemy miejsce pod przyszłoroczny rozsadnik: rozkładamy obornik lub kompost i nawozy fosforowo-potasowe; jeśli pogoda na to pozwala, głęboko przekopujemy;
  • Kontrolujemy stan przechowywanych w piwnicach warzyw i owoców, natychmiast usuwamy uszkodzone lub zgniłe;

Grudzień:

  • Kontrolujemy stan przechowywanych w piwnicach warzyw i owoców, regulując temperaturę i wilgotność; gdy jest zbyt sucho owoce więdną i psują się;
  • Okrywamy cienką warstwą słomy lub liści zagony z zimującą w gruncie roszponką, sałatą ozimą, szpinakiem, pietruszką, z wysadzonym jesienią czosnkiem i cebulą;
  • Pod koniec miesiąca osłaniamy przed mrozem i wiatrami zagony na których rosną warzywa ozime wysiane jesienią na wczesny zbiór: sałata, szpinak, roszponka, cebula czy koper;
Źródła:
Kazimierz Wiech „Ochrona roślin na działkach”
„Kalendarz ogrodniczy 2017. Mój piękny ogród”
„Kalendarz ogrodnika 2017. Mam ogród”
„Przepis na Ogród. Ochrona roślin” wydanie specjalne 4/2016
Zdjęcie: Pixabay
Instagram SpisBlog
Facebook