Warzywa ozime

Siew warzyw ozimych jesienią pozwala nam cieszyć się pierwszymi plonami dużo szybciej, niż przy siewie wiosną czy wysadzaniu przygotowanej rozsady. Musimy jedynie pamiętać o doborze odpowiednich gatunków i odmian, odpornych na niskie temperatury, oraz zachowaniu właściwych terminów siewu. Najpopularniejsze w uprawie ozimej są cebula i czosnek, cechują się bowiem dużą wytrzymałością i zawsze się udają. Wysiewać możemy jednak znacznie więcej gatunków, a dla pewności warto zabezpieczyć zagony słomą lub łętami. Uprawa warzyw ozimych oprócz szybkich plonów wiosną przyniesie nam również mnóstwo satysfakcji.

Nazwa Termin siewu/
sadzenia
Odmiana Termin zbioru
Cebula październik Fiesta, Czerniakowska, Rawska, 
Żytawska
kwiecień
Czosnek październik/listopad Harnaś, Orkan lipiec
Koper listopad-luty Lukullus, Ambrozja, Szmaragd, 
Amat
kwiecień
Marchew listopad/grudzień Amsterdamska, Kalina F1, 
Karo F1, Primo F1, Espedro F1, 
Calibra F1, Chambor F1, Nektarina, 
Nanda F1, Damco F1, Tempo F1 
maj/czerwiec
Pietruszka listopad/grudzień Cukrowa czerwiec
Szpinak wrzesień Prima F1, Kastra F1, 
Olbrzym Zimowy
kwiecień

 

Źródła:
” Kalendarz ogrodnika 2017″ Mam ogród
regioDOM – Zasiej warzywa przed zimą
Zdjęcie: Pexels
Instagram SpisBlog
Facebook