Aksamitka

Aksamitka jest rodzajem roślin z rodziny astrowatych, obejmującym 53 gatunki. W naturze występuje od klimatu tropikalnego do umiarkowanego w Ameryce oraz Afryce, w Polsce uprawiana jest jako roślina ozdobna. Najpopularniejsze w uprawie gatunki to aksamitka drobna, Lemmona, lśniąca, rozpierzchła, wąskolistna, wzniesiona.

Charakterystyka:
Rośliny o pokroju wniesionym, tworzące zwarte kępy o wys. od 15 do 75cm. Kwiaty w różnych odcieniach żółtego, pomarańczowego lub wielobarwne, pojedyncze lub pełne, znajdują się na szczytach pędów. Ciemnozielone łodygi i liście wydzielają charakterystyczny zapach.
DSC_0133-01

Uprawa:
Aksamitki można uprawiać w półcieniu, ale najobficiej kwitną na stanowiskach słonecznych. Są roślinami łatwymi w uprawie, mogą rosnąć na większości gleb. Jedynie w okresach długotrwałej suszy należy je podlewać. Rośliny można uprawiać z rozsady, wtedy zakwitną wcześniej lub wysiewając wprost do gruntu w kwietniu-maju.
DSC_0380

Zastosowanie:
Głównie jako roślina ozdobna, bardzo trwała i długo kwitnąca. Niższe odmiany idealnie nadają się na obwódki, można je również uprawiać w pojemnikach. Aksamitka, podobnie jak nagietek, zwalcza nicienie glebowe, dlatego jest bardzo dobrym sąsiedztwem dla większości roślin (z wyjątkiem ziół), zaleca się jej uprawę w warzywniku. Oprócz tego odstrasza szkodliwe owady, a nawet gryzonie. Może być wykorzystywana jako przedplon, jej wysianie jest szczególnie korzystne przed posadzeniem truskawek. Jest to roślina jadalna, ale przez raczej gorzkawy smak wykorzystywana raczej jako przyprawa lub ozdoba potraw.

Źródła:
Wikipedia – Aksamitka
Zielony Ogródek

Instagram SpisBlog
Facebook