Terminarz siewu warzyw

Chyba żaden prawdziwy ogród nie może obejść się bez warzywnika, choćby niedużego. Najtańszą i najpopularniejszą metodą uzyskania sadzonek jest wysiew nasion – na rozsadę lub wprost do gruntu. Najlepiej wcześniej zaplanować co chcemy uprawiać, jakie będzie rozmieszczenie poszczególnych gatunków (zarówno na grządce, jak i następowanie roślin po sobie, według zasad płodozmianu) oraz w jakich terminach będziemy siać lub wysadzać rozsadę. Sporządzenie listy potrzebnych nasion pozwoli uniknąć pomyłek w sklepie, a my możemy być pewni, że mamy dokładnie taką ich ilość jaką potrzebujemy.

Wysiew na rozsadę

Niektóre rośliny aby prawidłowo się rozwijać i wydać plon w odpowiednim czasie potrzebują wyższej temperatury, a czasem również większego nasłonecznienia niż to, jakie panuje akurat na zewnątrz. Warzywa takie jak pomidory czy papryka są wybitnie ciepłolubne, z wyjątkiem pomidorów gruntowych koniecznie musimy wysiewać je na rozsadę. Natomiast inne, jak ogórek czy brokuł dadzą plon wcześniej, jeśli będziemy je uprawiać z rozsady.
Roślina Termin siewu Wysadzanie rozsady Rozstaw rzędów/
roślin w rzędzie w cm
Zbiór
Arbuz IV-V V-VI 100×100 VIII-IX
Bakłażan poł. III w temp. 20 st C V-VI 50×60 VIII-IX
Bób poł. II w temp. 18 st C III 40×20 VII-VIII
Brokuł poł. II- k.V p. IV- poł. VII 50-60×50 VII-X
Burak liściowy III IV-V 50-60×50 k. V- X
Cukinia, kabaczek poł. IV, 20-22 st C po 15 V 100×80 VII-IX
Dynie 15-20 IV 15 V – pocz. VI 100x80x100 IX-X
Fenkuł IV-V VI- pocz. VIII 40×30
Jarmuż poł. II – pocz. VI ok. 16 st C VI-VII 50-70×30-40 X-II
Kalafior poł. I- poł. II  poł III – V 50-60×50 VI-IX
Kalarepa III, IV, k.VI – p. VII 15 IV, V, VI do VII 30×20, 40×30
Kapusta brukselska poł. IV-V VI-15 VII 50-70×50
Kapusta czerwona III-pocz.V IV-V 50×50 VI-XI
Kapusta głowiasta poł. II- poł. IV pocz. IV- poł. V 50-60×50
Kapusta włoska II-IV IV-V 50×50 VIII-X
Melon IV k. V- p. VI 80×50 VII-VIII
Ogórek III-20 IV 20-22 st C 15 V – p. VI 80×15 VI-IX
Papryka i chilli poł. III 18-20 st C k. V- p. VI 40-50×30-40 VII-X
Pomidor poł. III- p. IV 18-20 st C 15 V- p. VI 40×40 VII-X
Por III- poł. IV k. IV-V 30-40×7-15 VI-II
Sałata krucha poł. II- poł. VI, temp. 
15-18 st C, potem 12 st C
pocz. IV- poł. VII 40-50×35 V-IX
Sałata masłowa III, IV, 16 i 12 st C po 4 tyg. 20-40×20-25 V-IX
Seler korzeniowy pocz. III, 18-20 st C i 16 st C V 30-40×15-25 VIII-XI
Seler naciowy k. III-IV, 18-20 st C i 16 st C k. IV-V 30-40×7-15
Siedmiolatka IV V-VI 30×15
Szczypiorek III-IV V 20-30×15-20
Szparag 1-10 IV 15-20 IV 130-35-40
Ziemniak III- poł. IV k. IV 50×30 VI-IX

2

Wysiew do ziemi

Dużą część warzyw, o mniejszych wymaganiach cieplnych możemy w późniejszym terminie wysiać wprost do gruntu, nie musimy się wtedy martwić o przygotowywanie rozsady, jeśli np. nie mamy na nią miejsca. Ważnie jest aby w odpowiednim momencie przerwać wschody (usunąć rośliny słabe, zbyt gęsto wysiane) – pozostawiając zbyt dużo roślin, zbyt blisko siebie nie otrzymamy wcale większych plonów, a zwiększymy ryzyko wystąpienia chorób.
Roślina Termin siewu Rozstaw Zbiór
Arbuz V 100×100
Bób III-IV 40×10, 50×30 VII
Brokuł V-VI 50-60×50 IX-X
Burak ćwikłowy 10 IV-k. VI 30-40×2-3 VI-X
Burak liściowy IV-V, VIII 20×30 VI-XI
Cebula siedmiolatka IV, VIII 20-15×15 IV-V
Cebula zwyczajna 10-15 IV 20-30×2-3 IX-X
Cukinia VI 100×80 VIII-X
Cykoria liściowa IV-IX 25×25 X-XI
Czarna rzodkiew VII-VIII X-XI
Dynia olbrzymia po 15 V 150×100-200 X-XI
Dynia zwyczajna po 15 V 100×80 X-XI
Endywia kon. V 25×30 X
Fasola karłowa poł. V-p. VII 40×5 VII-X
Fasola tyczna po 10 V 60×50 VII-X
Fenkuł (koper włoski) VI-VII 20×30
Groch III do 15 IV 15-25×4 VI-IX
Jarmuż III-IV 35×40 X-III
Kabaczek V 80×80
Kalafior III do 15 VI 50-60×50 VIII-IX
Kapusta brukselska k.IV-VII 40-50×40-50
Kapusta głowiasta IV-VI 50×50
Kapusta pekińska VI-VII 40×40 X-XI
Koper ogrodowy III-VIII 10×30 i rzutowo V-IX
Kukurydza V 25×50
Marchew III, IV, V, XI 30×3-6 V-XI
Ogórek 15 V-15 VI 80-100×15 VII-IX
Pasternak III-IV X-XII
Pietruszka korzeniowa III-IV, XI 20-40×4-5 X-XI
Pietruszka naciowa IV, VII 30×10 VIII-V
Pomidor gruntowy (tylko wczesny) V 30-40×40-60 VII-IX
Por pocz. IV 30×7 X-XI
Roszponka IV-VI, VIII-IX 10×15 X-III
Rukola V-VII 15×15
Rzodkiew IV, k.VI-VII 20×6-8, 40×8 V-VIII
Rzodkiewka III-V, VIII 10-20×2 IV-XI
Rzepa VII-VIII 10×25 X-XI
Sałata masłowa IV-V, VIII 20-30×15-20 V-VI, IX-X
Seler V 30-40×15-25 X-XI
Szczaw IV-V, VIII 20-30×15 IV-VI
Szczypiorek III-IV, VIII 20×30 IV-V
Szpinak zwyczajny III-IV, VIII 20-40×8-15 IV-VII, IX-XII
Źródła:
„Działkowiec” luty 2017
„Mój piękny ogród. Warzywa i owoce” wydanie specjalne 1/2016
„Mój ogródek” luty 2016
Poradnik Ogrodniczy
Instagram SpisBlog
Facebook